Od dziś to mój ulubiony sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego. To chrupiące, złociste ciasto w połączeniu z delikatnym kremem i owocami smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
Składniki na 6 dużych porcji
Składniki podstawowe:
• 200 gram serka mascarpone,
• 2 żółtka,
• Jagody i truskawki do wyłożenia na krem
Składnik dodatkowy:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
Składniki robocze:
• jajko do smarowania ciasta,
• 1 łyżka cukru pudru do kremu,
• Cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta przed pieczeniem,
Dekoracja:
• Cukier puder do posypania,
• Listki bazylii do dekoracji
Jagodowo- truskawkowe romby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe radełkiem dzielimy na 6 dużych kwadratów.
W każdym kwadracie dodatkowo nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”.
2.Otrzymaną ramkę, przeplatamy na przeciwne strony, formując jednocześnie „romby”.
3.„Romby” przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je jajkiem. Dodatkowo brzegi posypujemy cukrem trzcinowym, a środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C do wyrośnięcia i zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone.
4.KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Gotowe łączymy z serkiem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
5.Przygotowany krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy go na środki upieczonych rombów.
Na serek wykładamy umyte i osuszone owoce (jagody i truskawki). Deser przekładamy do chłodu. Przed podaniem dekorujemy go bazylią i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze