Jagodowo-kokosowy sernik.

0 (0 ocen)

Pyszny, lekki torcik nie tylko na letnie dni.

Składniki:

  • 150-200g biszkoptów okrągłych
    2 op.serka waniliowego homogenizowanego (500g)
    2 szklanki jogurtu jagodowego
    2 szklanki śmietany kremówki
    4 łyżki likieru kokosowego
    4-6 łyżek cukru
    op.żelatyny fix deserowej (60g)
    40-50 dag jagód lub borówek amerykańskich( u mnie mrożone)

Jagodowo-kokosowy sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą tortownicę ( o śr.22 cm) wyłożyć papierem o pieczenia. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Jagody przebrać, opłukać i osączyć (mrożone lekko odmrozić). Połowę owoców zmiksować i przetrzeć, a resztę rozetrzeć widelcem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
  • ułóż biszkopty 2. Jeden serek wymieszać ze szklanką jogurtu i musem jagodowym. Szklankę śmietany ubić z połową cukru oraz 2 łyżkami likieru.Dodać do masy serowej. Połowę żelatyny połączyć z pianką i wylać na spód biszkoptów. Przykryć pozostałymi biszkoptami. Wstawić na godzinę do lodówki do stężenia.
  • 3. Pozostały serek połączyć z resztą jogurtu i rozgniecionymi jagodami. Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem oraz likierem. Dodać do masy serowej . Drugą połowę żelatyny połączyć z pianką. Rozsmarować ja na biszkoptach i schładzać torcik jeszcze 3 godziny. Dowolnie udekorować.

Porady

mrożone owoce lekko odmrozić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy