jagodowo-malinowe ciacho

0 (0 ocen)

pyszne ciacho , zachwyci każdego !

Składniki:

  • na blaszkę 25X35 cm
    jasny biszkopt
    7 jaj
    szkl cukru
    szkl mąki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masa :
    litr kwaśnej śmietany 12 %
    4 łyżki cukru pudru
    torebka cukru waniliowego 16 g
    2 łyżeczki żelatyny
    30 dkg jagód (umyte i usunięte zielone "ogonki')
    ok 40 dkg malin (wcześniej umyte i osuszone)
    dodatkowo
    2 galaretki truskawkowe lub szafirowe
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Jagodowo-malinowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , później dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek delikatnie po łyżce wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszamy delikatnie aż składniki się dokłądnie połączą . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 min w 180*C.

    Galaretkę rozpuszczamy w ok 400 ml. gorącej wody-odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i schładzamy, Śmietanę ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach z cukrem pudrem przez ok 2 min , później wlewamy powoli żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. 1/3 masy odkładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy 3/4 borówek i malin .dokładnie ale delikatnie mieszamy.

    Obie masy wkładamy na chwilę do lodówki żeby lekko stężały.

    Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.

    Na pierwszy wykładamy masę z owocami , przykrywamy drugą połową biszkoptu na wierzch wykładamy odłożoną wcześniej 1/3 masy śmietanowej , na której ułożyć resztę owoców całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować