Ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (mierząc po dnie), równomiernie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
2.Do miski wyłożyć jogurt, dodać cukier i budynie w proszku, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
Komentarze