Ciasto jogurtowe z jagodami

4.85 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Wyglądem i smakiem przypomina sernik ale nie ma tu sera. Jest za to naturalny jogurt. Na wierzchu są jagody.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła
    3 żółtka
    4 zaokrąglone łyżki cukru

    Masa jogurtowa:
    1 litr naturalnego jogurtu
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
    3 białka

    2 szklanki jagód
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.85 (185 ocen)

Ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (mierząc po dnie), równomiernie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
  • 2. Do miski wyłożyć jogurt, dodać cukier i budynie w proszku, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować