Jagodowy placek drożdżowy

0 (0 ocen)

Smaki mojego dzieciństwa :)

Składniki:

  • *80 dag jagód (mrożone też sie nadają)
    *50 dag mąki
    *szczypta soli
    *szklanka cukru
    *3/4 szklanki mleka
    *8 dag drożdży
    *1/2 kostki masła lub margaryny
    *2 żółtka

    ciasto na kratkę na wierzch:
    *20 dag mąki
    *1/2 kostki margaryny
    *15 dag cukru

Jagodowy placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, dodać podgrzane mleko i 3 łyżki cukry. Wymieszać aż się rozpuści i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztopić i wystudzić.
  • 3. Wyrośnięte drożdże połączyć delikatnie z mąką. Dodać resztę cukru, żółtka, sól i przestudzone roztopione masło. Wyrobić ciasto.
  • 4. Tortownicę wysmarować tłuszczem(średnica: 24,0 cm). Wyłożyć ciasto i odstawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
  • 5. Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
  • 6. Na cieście wykładamy jagody a na nie układamy z kruszonki kratkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy