Jagodowy pucharek sernikowy na zimno z owocami lata

0 (0 ocen)

To przepyszny deser na zimno z owocami lata, wystarczy przygotować go wieczorem i rano mamy na drugie śniadanko dla nas i dziecka.

Składniki:

  • jagody świeże - ok. 10 dkg (1/2 szklanki)
    borówki amerykańskie świeże - 1/3 szklanki
    poziomki świeże - 1/3 szklanki
    jeżyny świeże - 1/3 szklanki

    serek twarogowy na serniki mielony 215 gram
    śmietana kremówka 30 % - 110 ml
    cukier puder - 1/3 szklanki
    żelatyna - 2 łyzeczki
    mięta -świeże listki- do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jagodowy pucharek sernikowy na zimno z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce płuczemy i osuszamy dokładnie z wody - wieczorem tylko jagody, rano pozostałe owoce. Jagody miksujemy na mus i mieszamy dokładnie łyżką razem z serkiem twarogowym oraz cukrem pudrem.
  • 2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, czekamy chwilkę by napęczniała i podgrzewamy ją nad palnikiem (mieszając), by rozpuściła się dokładnie. Czekamy chwilkę, aż lekko przestygnie i dodajemy do niej 3 łyżeczki masy serowo-jagodowej, mieszamy i wlewamy ten mix do naszej masy serowo-jagodowej. Dokładnie mieszamy łyżką.
  • 3. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie łyżką z masą serowo-jagodową. Powstałą masę przekładamy do pucharków (przepis na 3 pucharki) i wstawiamy do lodówki na całą noc, by masa stężała.
  • 4. Rano dekorujemy masę jagodową świeżymi owocami: borówką amerykańską, jezynami i poziomkami oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować