Jagody świetnie się sprawdzają jako naturalny barwnik;do tego sernika można użyć również mrożonych owoców.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na średnią tortownicę;
1000 g serka w wiaderku do serników
5 -6 łyżeczek żelatyny
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
30 dag jagód ( mogą być mrożone)
2 galaretki o dowolnym kolorze
1 duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych
200 g masła w kostce 82 %
''jagodowy sernik na zimno'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i przestudzić.Dodać pokruszone na drobno herbatniki ,wymieszać .Gotową masą wyłożyć dno tortownicy.Wstawić do lodówki.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.Przestudzić.Kilka łyżek jagód odłożyć do dekoracji .Resztę zmiksować .Ser zmiksować z cukrem,dodać ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę.Wymieszać .Masę podzielić na 2 części;jedną większą i mniejszą.Do większej dodać zmiksowane jagody.Wyłożyć na herbatniki.Wstawić do lodówki.Po kilku minutach dołożyć pozostałą masę białą.Wstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić,dodać odłożone owoce .Tężejącą wylać na sernik.
Komentarze