Uwielbiam owocowe frużeliny. Świetnie nadają się do gofrów, naleśników, klusek, deserów i... wyjadania łyżeczką. A ponieważ jagody to jedne z moich ulubionych owoców znika szybciej niż się ja robi.
Składniki:
2 szklanki jagód
2 szklanki wody
laska wanilii
cukier do smaku
4 łyżki budyniu waniliowego
1.Jagody myjemy na sitku, zalewamy szklanką wody a w drugiej rozrabiamy budyń waniliowy. Do jagód dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii oraz samą laskę oraz cukier do smaku.
2.Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy rozmieszany w wodzie budyń i cały czas mieszamy aż frużelina zgęstnieje.
3.Wyciągamy kawałki laski wanilii.
Gorąca frużelinę można przełożyć do wyparzonych/wysterylizowanych słoików i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut (w zależności od wielkości słoika).
Komentarze