Jagody w żelu

0 (0 ocen)

Uwielbiam owocowe frużeliny. Świetnie nadają się do gofrów, naleśników, klusek, deserów i... wyjadania łyżeczką. A ponieważ jagody to jedne z moich ulubionych owoców znika szybciej niż się ja robi.

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
    2 szklanki wody
    laska wanilii
    cukier do smaku
    4 łyżki budyniu waniliowego

Jagody w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagody w żelu 1. Jagody myjemy na sitku, zalewamy szklanką wody a w drugiej rozrabiamy budyń waniliowy. Do jagód dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii oraz samą laskę oraz cukier do smaku.
  • Jagody w żelu 2. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy rozmieszany w wodzie budyń i cały czas mieszamy aż frużelina zgęstnieje.
  • Jagody w żelu 3. Wyciągamy kawałki laski wanilii.
    Gorąca frużelinę można przełożyć do wyparzonych/wysterylizowanych słoików i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut (w zależności od wielkości słoika).

Komentarze

Podobne przepisy