Jagodzianka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To potrawa z mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia zbierała jagody i gotowała taką zupę

Składniki:

  • Makaron:
    ● 20 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● łyżka oleju
    Kompot jagodowy:
    ● litr jagód
    ● 40 dag cukru

Jagodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron: do mąki wbijamy
    jajka i wlewamy 2 łyżki wody.
    Zagniatamy ciasto. Cienko
    rozwałkowujemy, podsuszamy
    i kroimy w cienkie paski.
    Suszymy. Gotujemy w osolonej
    wodzie z łyżką oleju, odcedzamy
    i hartujemy.
  • 2. Kompot: jagody zalewamy
    szkl. wody, wsypujemy cukier
    i gotujemy 2-3 minuty. Polewamy
    makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy