1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,ciepłego mleka i mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce.
2.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3.Do mąki dać wyrośnięte drożdże i utarte jajka,wymieszać,stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto,na koniec dać stopione masło.Zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
4.Jagody rozgnieść widelcem ( najlepiej przed wałkowaniem ciasta).
5.Ciasto wałkować,kroić na kwadraty,na każdy nałożyć porcje jagód i zwijać bułeczki,zlepiając brzegi.
6.Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Komentarze