Jagodzianki.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pierwsze w tym roku jagodzianki,do których użyłam jagód kamczackich.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 dag drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    3 łyżki stopionego masła lub margaryny

    dodatkowo:
    1 szklanka jagody kamczackiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jagodzianki Desery

Jagodzianki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,ciepłego mleka i mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • 3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i utarte jajka,wymieszać,stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto,na koniec dać stopione masło.Zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Jagody rozgnieść widelcem ( najlepiej przed wałkowaniem ciasta).
  • 5. Ciasto wałkować,kroić na kwadraty,na każdy nałożyć porcje jagód i zwijać bułeczki,zlepiając brzegi.
  • 6. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

Porady

Z porcji wyszło mi 3 blaszki jagodzianek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować