1.Najpierw robię zaczyn : do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, mieszam, dodaję gotowy zaczyn, ciepłe mleko, olej i jajko. Mieszam delikatnie łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulkę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam. Możemy podsypać je odrobiną mąki (nie za dużo, bo będzie suche!). Wyrabiam je przez około 7 minut, przekładam do dużej miski, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat i wyrabiam jeszcze przez 1 minutę. Dzielę na 6 równych części. Jagody wsypuję do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam, żeby całe się w niej obtoczyły. Każdą część ciasta formuję w kulkę, spłaszczam (powinnam być mniej więcej wielkości dłoni), nakładam na środek 1- 1 1/2 łyżki jagód i zlepiam do góry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni, piekę około 18 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągam, odstawiam do przestudzenia. Do szklanki wsypuję cukier puder, wlewam gorącą wodę, mieszam. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaję wody – nie za dużo naraz, łatwo przesadzić :), ja dodaję po kilka kropel, mieszam i sprawdzam. Przygotowany lukier rozsmarowuję na przestudzonych jagodziankach.
Komentarze