Jagodzianki z serem

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mimo, że z mrożonych owoców to smakowały wybornie.

Składniki:

  • 125 g margaryny
    1 kg mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    5 dag drożdży
    1/2 litra mleka
    Masa serowa:
    1/2 kg białego sera
    2 jajka
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    Dodatkowo;
    1,5 szklanki jagód
    1 jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na koniec dodać proszek budyniowy i po wymieszaniu połączyć z ubitymi białkami.
  • jagodzianki z serem 3. Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na połowę i rozciągnąć na dwa placki około 1,5-2 cm grubości, posmarować serem i posypać jagodami, zwinąć ciasno jak roladę.
  • jagodzianki z serem 4. Przy pomocy ostrego noża pociąć na 4 cm porcje, bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.
  • 5. Piec do 30 min w temp. 180st, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować