Jagodzianki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na koniec dodać proszek budyniowy i po wymieszaniu połączyć z ubitymi białkami.
3.Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na połowę i rozciągnąć na dwa placki około 1,5-2 cm grubości, posmarować serem i posypać jagodami, zwinąć ciasno jak roladę.
4.Przy pomocy ostrego noża pociąć na 4 cm porcje, bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.
5.Piec do 30 min w temp. 180st, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze