jaja faszerowane - 5 farszy

0 (0 ocen)

przepis dostałam od wychowawczyni w szkole średniej , więc to wieki temu :) te jaja są niezwykłe i zachwycają każdego gościa. polecam !

Składniki:

  • jaja faszerowane pieczarkami i koperkiem:

    4 jaja
    1/2 pęczka koperku
    4 szt pieczarek
    1 łyżka majonezu lub śmietany
    1 łyżka masła- do smażenia pieczarek
    1/2 drobniutko pokrojonej cebulki lub 3-4 cm pora
    sól i pieprz do smaku

    jaja faszerowane szynką+natką pietruszki i kukurydzą:

    4 jaja
    1/3-1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka majonezu lub śmietany
    1 łyżeczka masła do podsmażenia szynki i kukurydzy
    3 plastry szynki
    1/2 małej cebulki
    2 łyżeczki kukurydzy
    sól i pieprz do smaku

    jaja faszerowane szczypiorkiem:

    4 jaja
    pęczek szczypiorku
    1 łyżeczka majonezu lub 1 łyżka miękkiego masła
    sól i pieprz do smaku


    jaja faszerowane chrzanem i serem żółtym:

    4 jaja
    1-2 łyżeczki chrzany
    10 dkg startego sera żółtego
    sól i pieprz do smaku


    jaja faszerowane rybą wędzoną:
    4 jaja
    20 dkg mięsa bez ości z wędzonej ryby np. makreli
    10 dkg żółtego sera
    1/2 pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku




    bułka tarta
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Szynki Ser

Jaja faszerowane - 5 farszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17ipq3p 1. jajka dokładnie myjemy przed gotowaniem. gotujemy na wolnym ogniu żeby nie popękały. studzimy. bardzo ostrym i dobrze jest ciężkim nożem zdecydowanie ucinamy wierzchołki jaj w skorupkach. łyżeczką bardzo delikatnie wyjmujemy wszystko ze skorupki i drobno siekamy.
  • farsz przed wymieszaniem 2. farsz I.
    pieczarki kroimy w paski lub kostkę. cebulkę bardzo drobno w kostkę i podsmażamy na maśle po czym dodajemy pieczarki i chwilę dusimy. studzimy i łączymy z resztą składników i jajakami. koperek oczywiście drobno siekany.
    tak przygotowanym farszem napełniamy skorupki.
  • farsz przed wymieszaniem 3. farsz II.
    szynkę drobno kroimy. cebulkę też drobno kroimy i szklimy na maśle a następnie dodajemy szynkę i kukurydzę. chwilę smażymy. studzimy. łączymy z resztą składników i jajkami- i takim farszem napełniamy skorupki.
    natka oczywiście drobno siekana.
  • 4. farsz III
    drobno posiekany szczypiorek łączymy z drobno posiekanymi jakami i doprawiamy do smaku. napełniamy skorupki
  • 5. farsz IV
    drobno posiekane jaja łączymy z chrzanem i serem żółtym startym na tartce, doprawiamy i napełniamy skorupki.
  • 6. farsz V.
    jaja siekamy. rybę dobrze sprawdzamy żeby nie miała ości, następnie siekamy. ser ścieramy na tartce. wszystkie składniki łączymy , mieszamy, doprawiamy i takim farszem napełniamy skorupki
  • smażenie na maśle napełnionych skorupek 7. napełnione skorupki - część wystającego farszu- oblepiamy/obtaczamy bułką tartą albo posiekanym koperkiem czy natką pietruszki, to już według uznania i układamy farszem do spadu na rozgrzane masło na patelni i smażymy na wolnym ogniu.
    żeby mieć większą pewność że w środku będą ciepłe można przykryć pokrywką lub po usmażeniu włożyć w naczyniu żaroodpornym na 10 min do nagrzanego piekarnika 180 stopni.
  • 8. potrawa/przystawka bardzo pomysłowa, łatwa z ogólnodostępnych składników w wielu smakach czyli każdy znajdzie coś dla siebie. zasługuje na uwagę i przede wszystkim jest pyszna :) zasługuje na hit miesiąca.

Porady

często bywa że farszu wychodzi trochę więcej niż mamy pustych skorupek , dlatego jak gotujemy jajka na sałatkę to warto pomyśleć o pozyskaniu dodatkowych skorupek lub są też w sklepach skorupki waflowe- z tym że one miękną i inny efekt jest.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować