Dziś proponuję zmodyfikowaną wersję jajecznicy. Przypomina trochę szakszukę, ale zawiera nieco inne składniki. Pożywne i kolorowe śniadanie z pewnością doda energii na cały dzień.
35 min
Składniki:
- 1 puszka pieczonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 pikantna papryczka (np. jalapeno)
- 1 żółta papryka
- 1 mała cebula
- 100 g pieczarek
- 6-8 jajek
- świeżo mielony czarny pieprz
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- posiekany szczypiorek
- kawałki awokado
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany do dekoracji i kilka grzanek chleba (opcjonalne)
- sól
1.Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieloną paprykę, i kminek.
2.Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
3.Wszystkie te składniki podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, ostrą papryczkę i pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez ok. 8 minut, aż papryka zmięknie.
4.Dodajemy pomidory z puszki i odrobinę mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy wszystko i gotujemy ok. 6 minut.
5.Na wierzchu naszej pomidorowej mieszanki wbijamy kolejno jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym ogniu ok. 8 minut.
6.W międzyczasie możemy przygotować grzanki z chleba. Kawałki chleba smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy na złoto.
7.Kiedy jajka się już zetną zestawiamy patelnię z ognia. Posypujemy wszystko szczypiorkiem i mielonym pieprzem.
8.Jajka wraz z powstałym sosem przekładamy delikatnie na talerze. Podajemy z kawałkami awokado, kleksem z gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalne), i grzankami chlebowymi.
Komentarze