jajeczna układanka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te jajka zawsze goszczą u nas na Wielkanocnym stole,bo są pyszne:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka-pokrojone w półplasterki
    10 wydmuszek z jajek

    15 dkg szynki lub drobnego gotowanego mięsa

    2 pokrojone w kosteczkę ogórki korniszony

    8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu(bulionu)

    warzywa do dekoracji np. kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki...
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Jajeczna układanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć żelatynę w pół szklanki zimnej wody,po napęcznieniu,dopełnić gorącym bulionem do 1 litra-rozmieszać.Zalewać bulionem napełnione wcześniej wydmuszki szynką,jajkiem i warzywami.Wstawić do stężenia do lodówki na ok.1godz. Następnie zdejmować skorupki po wcześniejszym delikatnym otłuczeniu jajka,choć schodzi bez problemu. Podawać na sałacie i majonezie z chrzanem.Smacznego.

Porady

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!! Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

4.99 (167 ocen)

Truskawkowa układanka

To może cię zainteresować