Jajeczna awanturka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Postanowiłam urozmaicić sobie kolację i oto znalazłam przekąskę bardzo smaczną i szybką w wykonaniu. Oczywiście składniki niczym nie zaskakują, ale warto się "poświęcić". Kolacja wyszła przepyszna!

  • 10 min

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
    1 puszka sardynek w oleju
    1 średnia czerwona cebula
    1 duży pomidor
    szczypiorek
    sól
    pieprz kolorowy

Jajeczna awanturka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajeczna awanturka 1. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowę. Sardynki wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy na głębokim talerzu. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy - dodajemy do sardynek.
  • 2. Żółtka jajek dorzucamy na talerz z sardynkami i cebulą, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli pasta wyjdzie za sucha dodajemy troszkę oleju z sardynek.
  • 3. Pomidora myjemy i kroimy na równe plasterki, układamy je na talerzu. Na plasterkach pomidora układamy białka jajek i wykładamy na nie po porcji pasty z sardynkami (ja ulepiłam nieduże kuleczki). Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - posypujemy nim jajka z pastą.

Komentarze

Podobne przepisy