Jajeczna przekąska

4.99 (157 ocen)

Ciasto francuskie uwielbiam za to, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Takie przekąski zawsze znikają w błyskawicznym tempie. Pięknie prezentują się na stole i wyśmienicie smakują.

Składniki:

  • Składniki:
    • Opakowanie ciasta francuskiego,
    • Około 8 jajek,
    • Łyżka ostrej musztardy,
    • 3 łyżki kwaśnej, wiejskiej śmietany,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 1 jajko do smarowania,
    • Suszona bazylia do posypania,

    • Świeże listki bazylii oraz zielona sałata do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki Przekąski

Jajeczna przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed wstawieniem do piekarnika 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki około 0,4 cm.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki lub literatki wycinamy koła. Wielkość kół zależy od sernicy przekroju jajek które posiadamy. Średnica ciasta powinna być nieco większa od średnicy jajka.
  • 2. Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Na tak przygotowanych układamy plasterki jajek.
    Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy.
    Dekorujemy śmietanowymi rozetkami i listkami bazylii.
  • 3. Śmietana na rozetki:
    Do śmietany dokładamy musztardę. Ubijamy razem. Doprawiamy do smaku.
    Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
  • 4. Jeśli planujemy podać przekąskę naszym małym pociechom warto ułożyć ją w inny, oryginalny sposób, np. w kształt motyla, lub kwiatka.
    Dla przykładu przedstawiam na zdjęciu ułożenie motylka ( wówczas ze śmietany wykonany jest brzuszek owada).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować