Ciekawe i smaczne danie, zarówno na śniadanie jak i przekąskę na przyjęcie.
Składniki:
Porcja na dwa gniazda :
dwa jajka
czubata łyżka szczypiorku + szczypiorek do posypania
dosyć duży plaster łososia
szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
Jajeczne gniazda z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek (dwa żółtka do osobnych naczyń). Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy szczypiorek, pieprz, zioła prowansalskie, drobno pokrojonego łososia i starty ser. Piekarnik nagrzewamy do 189 stopni. Gdy piekarnik będzie nam się nagrzewał, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, i wykładamy ubite białka z dodatkami tworząc gniazdo. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 5 minut, do lekkiego ścięcia piany. Wyjmujemy i na środek gniazda wlewamy po jednym żółtku na jedno gniazdo. Ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy tyle czasu w zależności od tego jaki stopień ścięcia żółtka lubimy. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.
Porady
Zamiast łososia możemy użyć innych, ulubionych dodatków, np.szynkę, suszone pomidory itp.
Komentarze