Jajeczne gniazda z łososiem

0 (0 ocen)

Ciekawe i smaczne danie, zarówno na śniadanie jak i przekąskę na przyjęcie.

Składniki:

  • Porcja na dwa gniazda :

    dwa jajka
    czubata łyżka szczypiorku + szczypiorek do posypania
    dosyć duży plaster łososia
    szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajeczne gniazda z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek (dwa żółtka do osobnych naczyń). Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy szczypiorek, pieprz, zioła prowansalskie, drobno pokrojonego łososia i starty ser. Piekarnik nagrzewamy do 189 stopni. Gdy piekarnik będzie nam się nagrzewał, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, i wykładamy ubite białka z dodatkami tworząc gniazdo. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 5 minut, do lekkiego ścięcia piany. Wyjmujemy i na środek gniazda wlewamy po jednym żółtku na jedno gniazdo. Ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy tyle czasu w zależności od tego jaki stopień ścięcia żółtka lubimy. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Zamiast łososia możemy użyć innych, ulubionych dodatków, np.szynkę, suszone pomidory itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować