Bezmięsny obiad? W sam raz na piątki Wielkiego Postu. Wspaniałe kotleciki z ostrym sosem beszamelowo- chrzanowym.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
5 dużych pieczarek
100 g żółtego sera
2 jajka
pęczek koperku
pół kajzerki namoczonej w mleku
3 łyżki bułki tartej
pól czerwonej cebuli
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Jajeczne kotlety z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i koperek drobno posiekać.
Powyższe składniki wymieszać z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrobić jak na kotlety.
Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z gorącym sosem.
2.Na patelni rozpuścić masło.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Wlać mleko i dodać chrzan. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Porady
Kto lubi bardziej ostre dania, może dodać więcej chrzanu do sosu.
Komentarze