Jajeczne łódeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

To przystawka dla smakoszy jajek wypełnionych pastą pieczarkową i muśniętych natką.

  • 45 min

Składniki:

  • * 1 łyżka masła (do smażenia)
    * pół cebuli
    * kilka listków natki
    * 5 dużych pieczarek
    * 5 jajek
    * sól
    *pieprz
    * majonez
    * 1/4 łyżeczki musztardy

Jajeczne łódeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy pięć jajek na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy je na pół w długość oraz wyjmujemy żółtko do oddzielnej średniej miski. Żółtka rozdrabniamy dość dokładnie widelcem. Obieramy i drobno kroimy pieczarki. Kroimy drobno cebulkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła kiedy się rozpuści wrzucamy pieczarki, gdy się zarumienią dodajemy cebulkę. Smażymy dość długo na małym ogniu, aby uniknąć surowych kawałków pieczarki. Usmażone pieczarki wyjmujemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który zbierze nadmiar tłuszczu, gdy ostygną dodajemy do żółtek. Później kroimy listki natki (bez łodyg). Doprawiamy solą pieprzem i dodajemy majonez do momentu otrzymania konsystencji pasty. Możemy dodać odrobinę musztardy. Gotowy "farsz" wkładamy w dołki łódeczek z białka.

Porady

W momencie dodawania cebulki do pieczarek można dodać kilka piórek pora, który wyostrzy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy