Jajecznicy z grzybami nie trzeba zachwalać. A kurkuma, obok wielu wspaniałych właściwości, wspomaga trawienie i ma piękny żółty kolor...
Składniki:
na 2 porcje:
ok. 120 g podgrzybków lub innych grzybów leśnych (mogą być mieszane)
5 jajek
2 dymki (cebulki ze szczypiorem)
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
Jajecznica z podgrzybkami i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby czyścimy, płuczemy, kroimy w nieduże kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odsączamy. Dymki płuczemy, osuszamy. Kroimy w krążki.
2.Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pokrojone jasne części dymek (zielone zostawiamy do posypania) i grzyby, smażymy do lekkiego zrumienienia, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Wbijamy jajka i smażymy jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji.
Komentarze