Jajecznica z podgrzybkami i kurkumą

0 (0 ocen)

Jajecznicy z grzybami nie trzeba zachwalać. A kurkuma, obok wielu wspaniałych właściwości, wspomaga trawienie i ma piękny żółty kolor...

Składniki:

  • na 2 porcje:
    ok. 120 g podgrzybków lub innych grzybów leśnych (mogą być mieszane)
    5 jajek
    2 dymki (cebulki ze szczypiorem)
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Przystawki

Jajecznica z podgrzybkami i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, płuczemy, kroimy w nieduże kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odsączamy. Dymki płuczemy, osuszamy. Kroimy w krążki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pokrojone jasne części dymek (zielone zostawiamy do posypania) i grzyby, smażymy do lekkiego zrumienienia, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Wbijamy jajka i smażymy jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji.
  • 3. Porcje jajecznicy posypujemy zieloną dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Kurkuma Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować