Jajka w buraczkach

0 (0 ocen)

Jajka w smażonych buraczkach z cebulą oraz aromatyczną bazylią i pikantnym kolorowym pieprzem. Można je podać jako wegetariański dodatek do obiadu, na ciepłą lub zimną przystawkę, czy też kolację. To pożywne i oryginalne danie świetnie nadaje się również na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
    500 g czerwonych buraków
    2 większe białe cebule
    1 pęczek bazylii
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w buraczkach 1. Cebule posiekać w piórka, wrzucić na rozpuszczone w rondlu masło, dodać cukier - dusić 5 min, mieszając.
  • Jajka w buraczkach 2. Po tym czasie dołożyć buraki i posiekaną bazylię - dusić kolejne 5 min.
  • Jajka w buraczkach 3. W końcu dodać obrane i nakłute widelcem jajka oraz pieprz. Wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka min. Doprawić do smaku solą.
  • 4. Buraki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Buraki Cebula Jajka Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować