Jajka w fasolce a'la po bretońsku

1 (1 ocen)

Wersja wegetariańska fasolki szparagowej przygotowanej wg zmodyfikowanej receptury fasolki po bretońsku. Wartość dietetyczną potrawy wzbogacają jajka. Danie serwowane na ciepło świetnie nadaje się na przystawkę, obiad, lub kolację, a nawet na wielkanocny stół.

Składniki:

  • Na 6 porcji:
    12 jajek ugotowanych na twardo

    Fasolka:
    600 g fasolki szparagowej (np. fioletowa)
    400 g miąższu dyni
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1/2 szklanki wody
    200 g śmietany 12%
    6 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    do smaku: sól, cukier, kolorowy pieprz mielony, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Jajka w fasolce a'la po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w fasolce a'la po bretońsku 1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju.
  • Jajka w fasolce a'la po bretońsku 2. Następnie wlać bulion oraz przecier pomidorowy, dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę i dynię, wsypać kminek oraz majeranek. Gotować do miękkości (20 - 30 min).
  • Jajka w fasolce a'la po bretońsku 3. Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać. Zawiesinę wlać do fasolki i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować jeszcze kilka min. Każdą porcję fasolki podać z jajkami ugotowanymi na twardo (po 2 sztuki lub w ilości wg uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować