Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tak przygotowane jajka pod kaparowo-chrzanową kołderką są kremowe lekko ostre i pyszne.Na świąteczny stół idealne!

  • 20 min

Składniki:

  • 6-8 jaj

    Sos:
    250 ml śmietany 18%
    1 cebula
    3 łyżki kaparów z zalewy
    1 łyżka mąki
    100 ml bulionu rosołowego
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    1 łyżka chrzanu kremowego

Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku,obieramy kroimy na połówki,układamy na półmisku. Cebulę siekamy drobno nożem.Podduszamy w rondelku na łyżce masła i oleju,kiedy będzie miękka dodać osączone z zalewy kapary,wsypać mąkę pszenną ,wlać ciepły bulion rosołowy,dołożyć chrzan i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając około 2-3 minut.Zaprawić sos śmietaną, dodajemy posiekany drobno szczypiorek,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem zalewamy jajka i podajemy.Najlepiej smakują z bułeczką pszenną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy