Jajka w laskowej skorupie

5 (187 ocen)

  • 35 min

Przystawka jajeczna w formie zapiekanych jajek w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!

  • 35 min

Składniki:

  • 4 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    4 łyżki mielonych orzechów laskowych
    4 łyżki żółtego sera
    1/2 szklanki zimnego mleka
    sól morska do smaku
    pieprz czarny do smaku

    1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
    1/2 szklanki sezamu do panierowania
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka w laskowej skorupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki do masy 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek.
    W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • Masa oblepiamy jajka 2. Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.
  • układamy na pergaminie i pieczemy 3. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c.
    Podawać jako przekąska na zimno.

Porady

Gdyby masa okazała się za gęsta dolewamy mleka , gdy za rzadka dosypujemy orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Orzechy Panierka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować