Jajka w potrawce z groszku

0 (0 ocen)

Danie z powodzeniem może zastąpić obiadowe mięso.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    8 jajek ugotowanych na twardo

    Potrawka:
    7 łyżek groszku konserwowego
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 spora łyżka posiekanego koperku
    3 łyżki oleju
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/3 szklanki wody
    2/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w potrawce z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w potrawce z groszku 1. Cebulę i czosnek posiekać - smażyć 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Następnie dodać groszek, całość oprószyć mąką i chwilę zasmażyć.
  • Jajka w potrawce z groszku 2. Powoli wlać wodę i mleko i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, paprykę mieloną, gałkę muszkatołową i koperek - gotować około 10 min, co jakiś czas mieszając. Potrawkę doprawić do smaku. Na talerze wyłożyć po 2 pokrojone w plastry jajka i przykryć gorącą potrawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować