Jajka w sosie

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Odkąd sięgam pamięcią to danie gotowało się w moim domu na piątkowe obiady. Do dzisiejszego dnia wszyscy za nim przepadamy. Jednak żadne z moich znajomych nigdy wcześniej o nim nie słyszało.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 jajek,
    Sos:
    kostka bulionu warzywnego lub łyżeczka vegety,
    3 łyżki musztardy,
    3 łyżki śmietany,
    3 łyżki mąki,
    Dodatkowo:
    ziemniaki.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane jajka 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Przekrawamy na połówki.
  • 2. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostką warzywną. Musztardę mieszamy z mąką i śmietaną. Dodajemy jeszcze pół szklanki wody i cedzimy całość przez sitko aby nie było grudek. Wszystko to wlewamy do wrzącego się bulionu. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu często mieszając.
  • jajka w sosie musztardowym 3. Podajemy w głębokim talerzu z ziemniakami.

Porady

*Konsystencję sosu każdy może dopasować do swoich upodobań zmieniając odpowiednio proporcje wody lub mąki. *Danie można podawać również na płytkim talerzu z ulubioną surówką. Należy wówczas zrobić nieco gęściejszy sos, aby się nie rozlewał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Musztarda Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować