Jajka w sosie koperkowo-musztardowym

4.5 (204 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam jajka w takim sosie. W sam raz na piątkowy obiad dla osób,które w tym dniu poszczą.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    3 łyżki gęstej śmietany 18 %
    1 kostka rosołowa
    mały pęczek koperku
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta cukru i soli do smaku

    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Jajka w sosie koperkowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka 1. Jajka ugotuj na twardo i obierz.
  • masło 2. Do rozgrzanego garnka włóż masło i rozpuść.
  • sos 3. Do roztopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj aby nie było grudek.
  • sos 4. Następnie chwilę zaparzamy na małym ogniu (1 minutkę ), aby zasmażka zgęstniała.
  • sos 5. w kolejnym etapie dodajemy małym strumykiem mleko ciągle mieszając aby nie było grudek.
  • sos 6. Następnie dodajemy śmietanę ,aby uzyskać smak i kolor śmietankowy.
  • sos 7. Dopiero na koniec dodajemy przyprawy kostkę rosołową, musztardę, koperek, szczyptę cukru a jak jest za mało słone to dodaj troszkę soli. Delikatnie mieszamy.
  • sos 8. Jeśli sos jest zbyt gęsty to dodaj mleka.
  • sos 9. Jajka moż prosto do ciepłego sosu jeśli od razu podajemy. A jeśli posiłek podajemy później to lepiej podgrzać sos i polać jajka na talerzu.

Porady

Taki sos używam również do polania zapiekanek lub ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować