Jajka w sosie koperkowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotuj na twardo i obierz.
2.Do rozgrzanego garnka włóż masło i rozpuść.
3.Do roztopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj aby nie było grudek.
4.Następnie chwilę zaparzamy na małym ogniu (1 minutkę ), aby zasmażka zgęstniała.
5.w kolejnym etapie dodajemy małym strumykiem mleko ciągle mieszając aby nie było grudek.
6.Następnie dodajemy śmietanę ,aby uzyskać smak i kolor śmietankowy.
7.Dopiero na koniec dodajemy przyprawy kostkę rosołową, musztardę, koperek, szczyptę cukru a jak jest za mało słone to dodaj troszkę soli. Delikatnie mieszamy.
8.Jeśli sos jest zbyt gęsty to dodaj mleka.
9.Jajka moż prosto do ciepłego sosu jeśli od razu podajemy. A jeśli posiłek podajemy później to lepiej podgrzać sos i polać jajka na talerzu.
Porady
Taki sos używam również do polania zapiekanek lub ryb.
Komentarze