Jajka w sosie ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

Jajka w ciekawym i bardzo smacznym sosie przygotowanym ze świeżych pomidorów. Kompozycję smaków uzupełnia jabłko, por, świeży koperek oraz przyprawy korzenne i nieco pikantna musztarda. Jajka to świetna propozycja na danie wielkanocne, choć polecam nie tylko od święta.

Składniki:

  • 6 – 8 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    400 g pomidorów
    1 średnie jabłko (120 g)
    14 cm – owy kawałek pora (70 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 łyżka musztardy stołowej
    ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, imbiru
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Sosy Majonez

Jajka w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w sosie ze świeżych pomidorów 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, wsypać gałkę muszkatołową i imbir. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć drobno pokrojone pomidory i dusić 15 min, co jakiś czas mieszając. Całość wystudzić.
  • Jajka w sosie ze świeżych pomidorów 2. Do potrawki dodać musztardę.
  • Jajka w sosie ze świeżych pomidorów 3. Dołożyć majonez i jogurt. Całość zblendować.
  • Jajka w sosie ze świeżych pomidorów 4. Do sosu wsypać koperek oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Sos podawać z jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować