Jajka z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie sera feta z aromatycznym koperkiem i chrupiącymi kawałeczkami orzechów włoskich. Krem warto przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - ser feta: 80 gramów
    - orzechy włoskie (posiekane): 3 łyżki
    - jogurt (naturalny): 1 łyżeczka
    - serek (śmietankowy): 1 łyżka
    - chrzan: 0.5 łyżeczki
    - koperek (posiekany): 2 łyżki
    - pieprz (biały): 0.5 łyżeczki

    - orzechy włoskie (do dekoracji): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z kremem orzechowym 1. Jajka włożyć do rondelka, wlać zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte, nakryć pokrywką i zagotować. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłączyć palnik. Trzymać jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalać zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usunąć skorupki, a jajka opłukać wodą.
  • Jajka z kremem orzechowym 2. Ser feta, serek kremowy i jogurt rozetrzeć w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać chrzan, posiekane orzechy włoskie i koperek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym białym pieprzem.
  • 3. Jajka przekroić na połówki, delikatnie ściąć nieco białka, aby się nie przewracały. Nakładać po łyżeczce kremu, dekorować kawałkami orzecha włoskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Orzechy Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować