Idealne połączenie sera feta z aromatycznym koperkiem i chrupiącymi kawałeczkami orzechów włoskich. Krem warto przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Jajka z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka włożyć do rondelka, wlać zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte, nakryć pokrywką i zagotować. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłączyć palnik. Trzymać jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalać zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usunąć skorupki, a jajka opłukać wodą.
2.Ser feta, serek kremowy i jogurt rozetrzeć w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać chrzan, posiekane orzechy włoskie i koperek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym białym pieprzem.
3.Jajka przekroić na połówki, delikatnie ściąć nieco białka, aby się nie przewracały. Nakładać po łyżeczce kremu, dekorować kawałkami orzecha włoskiego.
Komentarze