Jajka duszone z boczkiem

0 (0 ocen)

Swojski, chłopski sposób na przygotowanie jajek. Danie urozmaica dodatek pomidora i świeżej mięty. Jajka z boczkiem uzupełnią obiad, świetnie smakują także podane z pieczywem.

Składniki:

  • Na 5 porcji

    10 jajek ugotowanych na twardo
    350 g niezbyt tłustego boczku wędzonego, parzonego, bez kości
    2 średnie pomidory (łącznie 200g)
    2 średnie białe cebule (łącznie 200g)
    1/2 pęczka mięty
    2 - 3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    po sporej szczypcie - papryki ostrej mielonej, gałki muszkatołowej mielonej, cynamonu mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka duszone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka duszone z boczkiem 1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek, dołożyć obrane ze skorupek jajka. Mieszając, smażyć 5 min, by jajka przeszły aromatem boczku.
  • Jajka duszone z boczkiem 2. Następnie jajka wyjąć. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, potem w piórka - dodać do boczku. Wsypać kminek, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i cynamon. Całość dusić 5 min.
  • Jajka duszone z boczkiem 3. Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w małą kostkę oraz posiekaną miętę. Dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku.
  • Jajka duszone z boczkiem 4. Na koniec ponownie dodać jajka, wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzewać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować