jajka faszerowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Propozycja podania jajek faszerwanych

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    6 pieczarek
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    łyżka majonezu
    kilka gałązek natki pietruszki

    przybranie:
    1/2 pomidora malinowego
    natka pietruszki
    oliwki
    pomidorki koktajlowe
    plasterki ogórka

Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Jajka kroimy na pół. Białka układamy na półmisku do jajek. Żółtka wkładamy do misy malaksera.
  • 3. Do żółtek dodajemy przestudzone pieczarki, natkę pietruszki i majonez. Miksujemy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Przygotowaną masą napełniamy połówki białek.
  • 5. W środku układamy różę ułożoną z półplasterków pomidora, ozdabiamy pietruszką, oliwkami oraz pomidorkami. Same jajka dekorujemy biedronkami z czarnych oliwek i pomidorków oraz pszczółkami z zielonych i czarnych oliwek, czułki robimy z łodyżek natki lub szczypiorku, a skrzydełka z półplasterków ogórka. Smacznego;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy