Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Jajka faszerowane smakują świetnie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzają się również jako przekąska na imprezach, nadają się na sycące śniadanie, można je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek L
    1 łyżka majonezu
    1/2 pęczka koperku
    4 suszone pomidory
    kilka owoców suszonej żurawiny
    1/2 szkl startego żółtego sera
    sól i pieprz do smaku


    sos:

    1 jogurt naturalny 200 g
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka keczupu
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    czosnek granulowany, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo - do rondla wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryła jajka. Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy jeszcze dokładnie 10 minut. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i całkowicie studzimy.
  • 2. 5 schłodzonych jajek przekrawamy na pół i do osobnej miseczki wydrążamy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, 1 całe ugotowane jajko i starty żółty ser, a następnie całość dokładnie mielimy blenderem. Gdy masa jajeczna będzie już gładka, dodajemy resztę składników (pokrojone pomidorki, żurawinę i koperek). Masę doprawiamy solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem za pomocą rękawa.
  • 3. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Jajka polewamy nim tuż przed podaniem.

    SMACZNEGO :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/jajka-faszerowane-z-suszonymi.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować