Jajka to źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, którego zapotrzebowanie rośnie np. w nadczynności tarczycy lub w trakcie diety redukcyjnej (odchudzającej).
Jajka faszerowane awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujemy na twardo (około 4 1/2 minuty)
Studzimy i obieramy. Jajka kroimy na pół, a żółtka odkładamy.
Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ owocu wraz pietruszką i pokrojoną w kostkę cebulką wrzucamy do blendera. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Na koniec dorzucamy do awokado posiekane żółtka i ponownie mieszamy.
Farsz nakładamy na jajka. Dekorujemy listkami pietruszki.
Tak przygotowane jajka to idealna przekąska w diecie redukcyjnej.
Jedno jajko to ok. 75 kcal, zawartość białka 7,50 g; tłuszczu 5,80 g; węglowodany 0,36 g.
Komentarze