Jajka faszerowane pęczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe jajka faszerowane pęczakiem to mój przepis na pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę wielkanocną. Pęczak można wykorzystać do faszerowania jaj,warzyw i nie tylko.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza pęczak: 50 gramów
    - masło: 0.5 łyżki
    - czubryca zielona (lub mieszanka tymianku,czosnku,bazylii, pietruszki i cebuli): 1 łyżka
    - jajka: 4 sztuki
    - majonez: 6 łyżek
    - szynka: 4 plastry
    - rucola: 40 gramów
    - pieprz zielony (w zalewie-ziarenka): 16 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka

Jajka faszerowane pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak wsypać do gotującej się osolonej wody, dodać masło, gotować 20 minut ( na porcję kaszy dwie porcje wody).
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka.
  • 3. Żółtka wymieszać z pęczakiem i ziołami. Farszem wypełnić połówki jajek.
  • 4. Plastry szynki zwinąć w ruloniki, przekroić na pół.
  • 5. Majonez przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, udekorować jajka. Majonezem wypełnić ruloniki z szynki. Na majonezie ułożyć ziarenka zielonego pieprzu.
  • jajka z pęczakiem na trawce z rucoli 6. Jajka podawać na trawce z rucoli. Serwować z pieczywem lub pikantnymi ptysiami. Upiekłam ptysie w kształcie kurczaczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy