Zdrowe jajka faszerowane pęczakiem to mój przepis na pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę wielkanocną. Pęczak można wykorzystać do faszerowania jaj,warzyw i nie tylko.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kasza pęczak: 50 gramów
- masło: 0.5 łyżki
- czubryca zielona (lub mieszanka tymianku,czosnku,bazylii, pietruszki i cebuli): 1 łyżka
- jajka: 4 sztuki
- majonez: 6 łyżek
- szynka: 4 plastry
- rucola: 40 gramów
- pieprz zielony (w zalewie-ziarenka): 16 sztuk
- sól: 1 łyżeczka
Jajka faszerowane pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak wsypać do gotującej się osolonej wody, dodać masło, gotować 20 minut ( na porcję kaszy dwie porcje wody).
2.Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka.
3.Żółtka wymieszać z pęczakiem i ziołami. Farszem wypełnić połówki jajek.
4.Plastry szynki zwinąć w ruloniki, przekroić na pół.
5.Majonez przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, udekorować jajka. Majonezem wypełnić ruloniki z szynki. Na majonezie ułożyć ziarenka zielonego pieprzu.
6.Jajka podawać na trawce z rucoli. Serwować z pieczywem lub pikantnymi ptysiami. Upiekłam ptysie w kształcie kurczaczków.
Komentarze