Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek

0 (0 ocen)

Nietypowe faszerowane jajka - z nadzieniem ryżowym z marchewką i pieczarkami. W tej recepturze żółtka nie służą do związania farszu, a stanowią bazę do przygotowania sosu.

Składniki:

  • Zestaw B

    Składniki podstawowe z zestawu:
    100 g suchego ryżu
    100 g oczyszczonych pieczarek
    1 większa marchewka (100g)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    8 jajek ugotowanych na twardo

    Składniki robocze:
    olej
    1 łyżka oliwy
    12 łyżek przegotowanej wody
    1 łyżka śmietany 12%
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    czarny pieprz mielony
    cukier
    sól

    Dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przystawki Sosy

Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, pieczarki posiekać. Rozdrobnione składniki dusić do miękkości (około 10 min) na oleju. Wystudzić. Następnie dodać ryż, śmietanę, pieprz ziołowy i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
  • Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek 2. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i odłożyć. Białka napełnić przygotowanym farszem.
  • Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek 3. Żółtka pognieść na jednolitą masę. Dodać oliwę, musztardę i Vegetę - wymieszać.
  • Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek 4. Wlać wodę i dokładnie utrzeć. Sos doprawić pieprzem, cukrem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować