Nietypowe faszerowane jajka - z nadzieniem ryżowym z marchewką i pieczarkami. W tej recepturze żółtka nie służą do związania farszu, a stanowią bazę do przygotowania sosu.
Składniki:
Zestaw B
Składniki podstawowe z zestawu:
100 g suchego ryżu
100 g oczyszczonych pieczarek
1 większa marchewka (100g)
Składnik podstawowy dodatkowy:
8 jajek ugotowanych na twardo
Jajka faszerowane ryżem z sosem z żółtek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, pieczarki posiekać. Rozdrobnione składniki dusić do miękkości (około 10 min) na oleju. Wystudzić. Następnie dodać ryż, śmietanę, pieprz ziołowy i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
2.Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i odłożyć. Białka napełnić przygotowanym farszem.
3.Żółtka pognieść na jednolitą masę. Dodać oliwę, musztardę i Vegetę - wymieszać.
4.Wlać wodę i dokładnie utrzeć. Sos doprawić pieprzem, cukrem i solą.
Komentarze