Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek.
Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lu bardzo drobno pokroić.
Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać.
W razie konieczności doprawić.
Masę podzielić na 6 równych części.
2.Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka.
Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej ( bułkę można przesiać przez sito aby nie było dużych drobinek bułki ).
Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć.
Jajka smażyć około 8 - 9 minut.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze