Jajka sadzone na zielonej łączce

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne i proste do przygotowania danie, które sprawdzi się i na śniadanie i na lunch i na kolację na ciepło.

  • 15 min

Składniki:

  • •150 g szpinaku w liściach świeżego lub mrożonego
    •2 jajka
    •ząbek czosnku
    •oliwa
    •sól
    •pieprz
    •gałka muszkatołowa

Jajka sadzone na zielonej łączce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilośc oliwy. Szpinak w liściach mrożony (wcześniej odmrozony) lub świeży (wcześniej umyty i osuszony), wrzucamy na oliwę i podsmażamy minutę (jeśli używamy szpinaku świeżego zmniejszy swoją objętość). Do szpinaku dodajemy przecisniety przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Na pierzynkę szpinakową wbijamy jajka, oprószamy je solą. Patelnię przykrywamy przykrywką. Smazymy na niedużym ogniu aż jajka się zetną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy