Jajni (ormiańska zupa z wołowiną)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wiecie, że lubimy poznawać nowe smaki. Dla Was w ubiegłym roku pojechaliśmy do Gruzji...w sumie, to było nasze marzenie. Kilka potraw przedstawiliśmy, ale na tym nasze poznawanie kuchni się nie kończy...Diana Volokhova Sargsyan zapodała rewelacyjną w smaku zupę. Kolejną kuchnię pragniemy poznać!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g wołowiny
    2 cebule
    4 średniej wielkości ziemniaki
    150 g suszonych moreli
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    natka pietruszki
    natka kolendry ( u nas nie )
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jajni (ormiańska zupa z wołowiną) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Wyciągamy mięso, przepłukujemy je szybko i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy wywar.
    Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle z oliwą, na złocisty kolor. Dodajemy koncentratu pomidorowego i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez 2 minuty.
    Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cebulę z koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
    Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy posiekanymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować