Jałowcowy karczek z domowej wędzarni

4.44 (194 ocen)

Kawał aromatycznego, dobrze uwędzonego mięsa. Taki wędzony karczek to nasza rodzinna specjalność, a swój smak zawdzięcza głównie marynacie z dodatkiem aromatycznego jałowca i rozmarynu. Polecam serdecznie, nie tylko w okresie świąt.

Składniki:

  • - 1 kg karczku,
    Marynata:
    - 1 l wody,
    - 4 dag soli,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 5 jagód jałowca,
    - 3 gałązki rozmarynu,
    - 5 kuleczek ziela angielskiego,
    - 6 ziaren czarnego pieprzu,
    - 5 liści laurowych,
    - 5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.44 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Jałowcowy karczek z domowej wędzarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Wodę mieszamy z solą i cukrem, stawiamy na gazie, a następnie dodajemy jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, zagotowujemy.
    Ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. Gałązki rozmarynu myjemy i oddzielamy od nich listki, delikatnie (niezbyt drobno) siekamy, by wydobyć z nich aromat.
    Rozmaryn dodajemy wraz z czosnkiem do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Karczek w marynacie (zalewie) do peklowania 3. Karczek umieszczamy w głębokim garnku lub misce i zalewamy do przygotowaną, chłodną zalewą.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 6-10 dni (im dłużej tym lepiej), często obracając mięso.
  • 4. Karczek wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, u góry tworzymy pętelkę.
    Tak przygotowane mięso wkładamy do gorącej wędzarni (zawieszamy na haku) i wędzimy przez 5-6 godzin (sprawdzamy w trakcie wędzenia) gorącym dymem mieszanki drzew owocowych (wcześniej okorowanych) w temperaturze 70-80 st.C.
  • 5. Uwędzony karczek zdejmujemy z haczyka, studzimy.

Porady

Ten karczek wspaniale smakuje podany bez żadnej obróbki, po uwędzeniu i ostudzeniu, ale możemy go także smażyć, a nawet podpiec. Sprawdzi się jako dodatek do żurku, zupy chrzanowej, czy grochówki. Najsmaczniejszy ze świeżym, domowym chlebem i chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Wieprzowina Wędlina Wędzonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować