Jalousie jabłkowe

0 (0 ocen)

Po polsku - żaluzje z jablkami

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
    2 jabłka
    2 łyżki migdałów płatki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kaszy manny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 białko lub mleko
    1 łyżeczka cukru brązowego

Jalousie jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie.
    Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi.
    Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem.
    Jabłka ułożyć na cieście.
    Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta.
    Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym.
    Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy