Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe

4.51 (162 ocen)

  • Dla 6 osób

Kruche ciasteczka herbaciane najlepiej smakują w towarzystwie "zielonych" lodów, czyli lodów z zielonej herbaty, również japońskich, o których w innym przepisie.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na tuzin ciasteczek:

    85 g mąki ryżowej
    70 g cukru brązowego (zmielonego na puder)
    4 saszetki "zielonej herbaty" Irving
    4 łyżki miękkiego masła
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    1/2 waniliowej esencji burbońskiej
    1 szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe 1. Herbatę wysypać z torebek i zmielić w blenderze.
  • 2. Pozostałe składniki umieść w naczyniu, dodać zmieloną herbatę i wyrobić ciasto.
  • 3. Następnie owinąć ciasto w papier piekarniczy i włożyć na 15 minut do zamrażalki.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalki i rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na wysokość 1cm.
  • 5. Z ciasta wykrawać koła (tak jak na pierogi) albo inne kształty.
    Wstawić do rozgrzanego, do 180°C piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Japońskie, herbaciane ciasteczka ryżowe 6. Podawać w towarzystwie japońskich lodów herbacianych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować