Japońskie lody proponuję z herbacianymi, kruchymi ciasteczkami ryżowymi, które świetnie razem się komponują tworząc swoistą kanapkę, a tym samym, niezapomnianą rozkosz dla podniebienia.
Dla 5 osób
Składniki:
Składniki na 1 litr lodów:
500 ml gęstej śmietany
250 ml mleka ryżowego
200 ml gorącej, przegotowanej wody (nie wrzącej)
130 g cukru brązowego
10 saszetek "zielonej herbaty" Irving
6 żółtek (organicznych)
1/2 łyżeczki soli morskiej
Japońskie lody herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubić na jasno żółty kolor (ok. 5 minut).
2.W innym naczyniu zaparzyć herbatę.
3.W małym ganku podgrzać mleko i cukier, a następnie, małym strumieniem wlewać do żółtek.
4.Wymieszać i znów przelać do garnka.
5.Dodać śmietanę i herbatę. Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 15 - 20 minut).
6.Gęstą masę zdjąć z ognia i pozwolić ostygnąć.
7.Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta maszyny do robienia lodów.
8.Jeśli nie macie takiej maszyny, należy duży garnek wypełnić kostkami lodu, włożyć do niego naczynie, w którym będziecie miksować, a do niego masę herbacianą.
9.Ubijać mikserem przez ok 20 minut.
10.Następnie, w obu przypadkach, przełożyć lody do pojemniczków i zamrozić. Lody będą gotowe po kilku godzinach.
Komentarze