2 skrzydełka z kurczaka
1.5 marchewki
1 pietruszka
2 zielone liście pory po 6 cm
5-6 różyczek kalafiora (może być mrożony)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka soli
2 łyżki śmietany 12%
1 litr wody
Jarzynowa z kalafiorem i czeroną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać litrem wody i zagotować. Zbierać szumowinę która zbierze się na powierzchni. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć oraz osuszyć. Pokroić w słupki. Umytą i suchą por pokroić w cienkie piórka. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Gdy mięso przestanie się już "szumować",włożyć do garnka wszystkie warzywa i dodać sól. Ponownie zagotować. Soczewicę przepłukać pod wodą i odcedzić. Po około 1 minucie od ponownego zagotowania dodać soczewicę. Gotować zupę do momentu,aż soczewica zmięknie. Wyjąć skrzydełka i ostudzić je. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka. W 2 chochlach wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę i wlać do zupy. Zamieszać. Smacznego!
Komentarze