Lekka a zarazem sycąca zupa z bukietem jarzyn, polecam.
Składniki:
1 pierś z kury
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 młoda cukinia
1/2 małej główki kalafiora
kilka różyczek brokuł
kilka strąków fasolki szparagowej
1 mała cebula
1 biała część pora
1 łodyga selera naciowego
2/3 szklanki kaszy jaglanej
ok. 2 l bulionu
sól, pieprz,
papryka słodka
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka oleju
siekany koperek
Jarzynowa zupa z kurczakiem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kury pokroić w kostkę, opruszyć sola, pieprzem i papryką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Dodać posiekaną cebulę i pora, lekko poddusić. Marchwkęe, pietruszkę, selera, kalfiora, fasolkę, cukinię obrać (jeśli potrzeba) i pokroić na mniejsze części dodać do kurczaka, zalać bulionem. Jarzyny gotować aż będą miękkie ale nie rozgotowane. Do gotujących się jaryn dodać liść laurowy i ziele angielskie.Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuł.
2.W osobnym naczyniu ugotować kaszę w/g wskazówek na opakowaniu.Dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, posypać koperkiem.
Komentarze