Jarzynowa zupa-krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka, kremowa zupka. Moc witamin w upalne, letnie dni :)

  • 20 min

Składniki:

  • 200 ml mleka
    2 małe cukinie
    3 marchewki
    4 młode ziemniaki
    1 cebula
    ½ kalafiora
    200 g fasolki szparagowej
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Jarzynowa zupa-krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka. Zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
  • 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki i marchewkę pokrojoną w kostkę.
  • 3. Zupę gotuj przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy