Jarzynówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Z koleżanką z trzech przepisów stworzyłyśmy jeden. W ten sposób powstała ta potrawa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg białej fasoli
    ● porcja włoszczyz ny
    ● 15 dag boczku
    ● 8 szkl. bu lionu z kostek
    ● 2 małe cukinie
    ● 50 dag ziemniaków
    ● 50 dag białej kapusty
    ● kilka kromek chleba
    ● 2 cebule
    ● 2 garście posiekanej zieleniny (np. rozmaryn, natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, majeranek)
    ● 3 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz

Jarzynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy kilka godzin
    w przegotowanej wodzie.
    Gotujemy, połowę przecieramy
    przez sito. Cebule obieramy
    i drobno siekamy. Marchewkę,
    pietruszkę i selera
    obieramy, myjemy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Cukinie myjemy i kroimy
    w kostkę. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę.
    Białą kapustę szatkujemy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę
    i podsmażamy na oliwie.
    Wsypujemy starte warzywa,
    dodajemy pokrojone pora
    i włoską kapustę (z włoszczyzny)
    oraz zieleninę. Dusimy do miękkości. Dodajemy
    cukinię, ziemniaki i kapustę.
    Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
    Wlewamy bulion i dodajemy
    fasolę. Zupę gotujemy na
    małym ogniu ok. 1 godziny.
    Odparowujemy, aż będzie
    miała konsystencję bigosu.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem.
  • 3. Z pieczywa robimy grzanki.
    Jeszcze ciepłe wkładamy do
    głębokich talerzy i zalewamy
    gorącą zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy