1.Fasolę moczymy kilka godzin
w przegotowanej wodzie.
Gotujemy, połowę przecieramy
przez sito. Cebule obieramy
i drobno siekamy. Marchewkę,
pietruszkę i selera
obieramy, myjemy i ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Cukinie myjemy i kroimy
w kostkę. Ziemniaki obieramy,
myjemy i kroimy w kostkę.
Białą kapustę szatkujemy.
2.Boczek kroimy w kostkę
i podsmażamy na oliwie.
Wsypujemy starte warzywa,
dodajemy pokrojone pora
i włoską kapustę (z włoszczyzny)
oraz zieleninę. Dusimy do miękkości. Dodajemy
cukinię, ziemniaki i kapustę.
Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Wlewamy bulion i dodajemy
fasolę. Zupę gotujemy na
małym ogniu ok. 1 godziny.
Odparowujemy, aż będzie
miała konsystencję bigosu.
Doprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
3.Z pieczywa robimy grzanki.
Jeszcze ciepłe wkładamy do
głębokich talerzy i zalewamy
gorącą zupą.
Komentarze