To pyszna, sezonowa, jesienno- zimowa sałatka. Jarmuż po obgotowaniu staje się miękki, a jego faliste liście ślicznie prezentują się na talerzach. Idealnie komponuje się z buraczki, serem i oliwkami!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 5 dorodnych łodyg jarmużu,
• 2 podłużne buraczki,
• 0,5 czerwonej cebuli,
• Ok 100 gram sera feta,
• Kilkanaście zielonych oliwek,
• 2-3 łyżki słonecznika,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Oliwa z oliwek do polania,
• Ocet balsamiczny do polania
Jarmużowo- buraczkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki zawijamy w folie spożywczą, pieczemy do miękkości i studzimy.
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jego liście zaczną mięknąć odcedzamy go z wody i studzimy.
Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na połowę. Cebule przekrawamy i kroimy w piórka. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki.
Gotowy jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe, przygotowane składniki : buraczki, oliwki, ser, cebula i słonecznik. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami. Podajemy
Komentarze