To prosty pomysł na pyszny obiad! Smak jarmużu doskonale komponuje się ze smakiem sera oraz filetu. Gorąco polecam:)
Składniki:
Składniki na 4-5porcji:
• 250 -300 g makaronu świderki,
• 250 g świeżych liści jarmużu,
• 450 g filetu,
• Około 100 g sera feta.
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej do smażenia,
• Około 200 g sera żółtego,
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Masło do natłuszczenia formy
Jarmużowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg. Gotowy płuczemy i delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go, odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części.
Ser feta kroimy w kostkę.
2.Filet kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowany wcześniej jarmuż. Całość chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser feta i mieszamy.
Między czasie makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera łączymy w makronem.
Naczynie żaroodporne smarujemy natłuszczamy.
3.Na dnie układamy warstwę makaronu z serem. W środek dajemy warstwę kurczakowo-jarmużową. Całość przykrywamy pozostałym makaronem z serem.
Zapiekankę zapiekamy około 15-20 minut, by ser znajdujący się w środku rozpłyną się. Pod koniec zapiekania wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym.
Po wyjęciu zapiekankę obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
Jeśli ktoś nie dysponuje jarmużem można zastąpić go szpinakiem.
Komentarze