Jarskie naleśniki

4.51 (182 ocen)

Naleśniki z miksem warzywnym oraz sosem na bazie jogurtu.

Składniki:

  • Naleśniki :
    1 szklanka mąki
    po pół szklanki mleka i wody
    1 jajko
    1/4 łyżeczki kurkumy
    olej do smażenia

    Farsz :
    250 g pieczarek
    2 średnie marchewki
    por (biała część)
    2 łyżki masła
    sól,pieprz

    Sos :
    mały jogurt naturalny (150 g)
    ząbek czosnku
    po dużej łyżce posiekanych listków kolendry i pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Jarskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
    Warzywa umyć, obrać i pokroić: pora w krążki, pieczarki w plastry, a marchew w słupki.
    Na maśle przesmażyć pora, gdy się zeszkli dodać pieczarki i marchew, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
    Przyprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple, aby farsz nie wystygł.
  • 2. Przygotować sos :
    wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem i zieleniną, posolić do smaku.
  • naleśniki z sosem 3. Usmażyć naleśniki.
    Każdy posmarować sosem jogurtowym, nałożyć porcję warzyw, złożyć na pół, udekorować kleksem sosu i od razu podawać.

Porady

Kurkuma nadaje naleśnikom żółty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować